Single Blog Title

This is a single blog caption

Expositie “Het Beeld van de Muziek”

Het idee van een expositie bestond toen ik aan een netwerkgroep fotografieles gaf. Om daadwerkelijk te gaan oefenen met de camera daagde ik de groep uit foto’s te gaan maken met het thema “geheugen”. Vol goede moed gingen we van start maar de groep gaf eerlijk aan dat het nog iets te hoog gegrepen was.
Ondertussen had ik 2 lezingen bijgewoond van Erik Scherder, waarbij hij uitleg gaf over de invloed van muziek op het brein van mensen met dementie, Alzheimer en autisme. Het greep me aan o.a. omdat de moeder van mijn vriend een vorm van dementie heeft. Ik besloot Erik Scherder te contacten met het idee of beter gezegd de illusie dat ik misschien wel met een paar mensen van de fotoworkshop kon komen fotograferen tijdens een van zijn afspraken met cliënten waarbij muziek werd ingezet. Helaas kreeg ik geen reactie dus ging ik zelf op zoek in de omgeving van Alkmaar.
Via mijn werk als uitvaartbegeleider had ik contact met Angela van Zorgcentrum Strammerzoom Akersloot, onderdeel van de ViVa Zorggroep. Zij verzorgen dag en nacht bewoners met o.a. dementie. Angela vertelde vol passie hoe zij werkten en hoe zij en haar team elke keer weer alles op alles zetten om het de bewoners naar hun zin te maken. Gruwelt er iemand van de voorgebakken pannenkoeken? Dan prikken de collega’s een datum en gaan ze voor de 32 bewoners verse pannenkoeken bakken. Wil een bewoner zwemmen? Dan regelen de collega’s de benodigde spullen, vervoer en entree bij het zwembad waar een veilige duik genomen kan worden.
Hetzelfde geldt voor Het Rekerhuis. Een serieus groot “project” waar mijn vriendin Ellis met enorm veel energie en voortvarendheid een veilig thuis biedt aan jong volwassenen met een geestelijke beperking.
Bij beide lokaties ben ik wezen fotograferen onder het genot van diverse muziek.
In Strammerzoom kwam meneer van Noort volledig tot rust naast zijn platenspeler waar Schlagers gedraaid werden. Mevrouw Kuijper schaterde het uit toen ze al dansend werd rondgeleid door haar verzorgster. Mevrouw Visker moest heel hard nadenken over de tekst van de muziek maar wist het mee te zingen. En mevrouw Nijman sloot haar ogen bij het horen van haar favoriete nummer en genoot in stilte.
Heerlijk om te zien wat muziek met mensen doet.
Van dinsdag 19 maart t/m 6 mei zijn de resultaten te bekijken in Ontmoetingscentrum “De Sociëteit”, Luttik Oudorp 78 in Alkmaar.
Het doel van de expositie is om geld in te zamelen voor een volgende wens van de bewoners van Het Rekerhuis en Strammerzoom. De eerstvolgende actie is zaterdag 30 maart. Deze dag gaat Natasja de hele dag fotograferen in De Sociëteit voor Het Rekerhuis en Strammerzoom. Dus wil jij nog altijd een foto nieuwe profielfoto? Of wil je samen met je vriend(in) of gezin of wie ook maar. Een shoot duurt 45 minuten, kost € 125,00 waarna je 10 beelden krijgt. De foto’s worden genomen met een witte achtergrond en rondom de Sociëteit waardoor je hele diverse foto’s krijgt. Meld je aan via: info@natasjafotografeert.nl of bel 06 – 54 395 865.

Leave a Reply